Jelenlegi hely

Startol az új adatvédelmi hatóság

Nyomtatóbarát változatPDF version

A január elsejével felálló Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság mind a személyi adatok védelme, mind a közérdekű adatok nyilvánosságra hozásának területén szabályozottabb eljárásban, bővebb jogkörökkel működik majd, mint az adatvédelmi biztos intézménye - mondta Péterfalvi Attila, az új hatóság elnöke.

Mint kifejtette, a hatóság továbbviszi az adatvédelmi biztosi feladatokat. Ahogy az ombudsman, úgy a hatóság is folytathat majd vizsgálatot, konzultációs kérdésekben lehet hozzá fordulni. Hatáskörét tekintve viszont jelentős különbség, hogy az új szervezetnek hatósági jogkörei lesznek, ami azt jelenti, hogy határozatai kötelező érvényűek, végrehajtandók lesznek, és bírságolási joga is lesz, ennek felső határa tízmillió forint. Hozzátette: bár közvetlenül nem fordulhatnak az Alkotmánybírósághoz, de elvárható a jó együttműködés a két testület között.

Újdonság továbbá az is, hogy január elsejétől az adatvédelmi nyilvántartás hatósági nyilvántartás lesz. Ezenfelül a törvény létrehozza az adatvédelmi felelősök konferenciáját is. Ettől Péterfalvi Attila személy szerint is sokat vár, hiszen - mint mondta - "ez az adatkezelőkkel folytatott párbeszéd lehetőséget ad majd arra, hogy a gyakorlati kérdéseket, jogalkalmazói kérdéseket, problémákat megvitassák, és ez nagyban segítheti az egységes jogalkalmazási gyakorlatot is".

Az új hatóság tízmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a személyes adatokkal történő visszaélést. A közérdekű adatok nyilvánosságra hozásával kapcsolatban, az úgynevezett információszabadsági ügyekben bírságot nem szabhatnak ki, a végső szót a bíróság mondja majd ki. Ezen ügyekben is bővebb jogkörük lesz, mivel a perekbe a hatóság is beavatkozhat majd - fűzte hozzá. Bővebben itt.

Forrás:sg.hu

\"\"

 

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! -Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc fetételeinek megfelelően felhasználható.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.webidomar.hu.