Jelenlegi hely

Megállíthatatlanul terjednek a mobil károkozók

Nyomtatóbarát változatPDF version

Megállíthatatlanul terjednek azon kártékony programok, amelyek az Android alapú okostelefonokat és táblagépeket állítják célkeresztbe.

A Juniper kiadta a legfrissebb mobilbiztonsági jelentését, amelyből fény derül azon trendekre, amelyek a mobil kártékony programok terjedését jellemzik. A cég kutatói ezúttal a 2012 márciusa és 2013 márciusa közötti időszakot elemezték, majd megállapították, hogy a mobil készülékekre felkerülő nemkívánatos alkalmazások száma drasztikusan emelkedett. Ezek a károkozók mind az egyéni, mind a vállalati felhasználók körében képesek problémákat okozni.

A felmérés szerint a vizsgált időszakban a káros mobil alkalmazások mennyisége 614 százalékkal nőtt, és ezzel a számuk meghaladta a 276 ezret. Ez ugyan még mindig jóval elmarad a Windows kompatibilis számítógépeket ostromló kártevők számától, de a trendek mindenképpen azt támasztják alá, hogy manapság már igenis is oda kell figyelni a mobil készülékek oltalmazására. Különösen igaz mindez az androidos okostelefonokra és táblagépekre, hiszen az összes nemkívánatos mobil alkalmazás 92 százaléka a Google platformját nézte ki magának.

A Juniper MTC (Mobile Threat Center) kutatása arra is igyekezett választ adni, hogy mi okozza a mobil kártevők számának ilyen jelentős mértékű emelkedését. A kutatók ismét arra a megállapításra jutottak, hogy mindez a kiberbűnözés profitszerzési céljaira vezethető vissza. Emellett közrejátszik az is, hogy az okostelefonok térhódításával mind szélesebb körben nyílik lehetőség az ártalmas alkalmazások terjesztésére.

A szakemberek megállapították, hogy a csalók leggyakoribb módszerének az emelt díjas SMS-üzenetek küldése számít. A kártékony programok 73 százaléka képes ezt támogatni, és ezáltal fertőzésenként áltagosan 10 dollár azonnali profitot termelnek a bűnözők számára. Ugyanakkor a vírusterjesztők ennél jóval több kárt tudnak okozni azokkal a szerzeményeikkel, amelyeket célzott támadásokhoz vagy mobil botnetek kiépítéséhez készítenek.

A biztonsági kutatók két további kockázati tényezőre is felhívták a figyelmet. Az egyik, hogy az ingyenes mobil alkalmazások egyre kíváncsibbá válnak a felhasználók bizalmas adatai iránt. Ezek háromszor nagyobb valószínűséggel monitorozzák a készülékek fizikai pozícióját, és 2,5-szer nagyobb valószínűséggel kérnek hozzáférést a címjegyzékekhez, telefonkönyvekhez, mint a fizetős szoftverek. 2013 tavaszán az ingyenes programok 10,5 százaléka mutatott érdeklődést a felhasználók adatai iránt, míg ez az arány fél évvel korábban még csak 5,9 százalék volt.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: biztonsagportal.hu

\"\"

 

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! -Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc fetételeinek megfelelően felhasználható.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.webidomar.hu.