Jelenlegi hely

A Google már felkészült a halálunkra

Nyomtatóbarát változatPDF version

A Google egy csütörtökön bejelentett új fejlesztése lehetővé teszi, hogy halálunk után töröltessük magunkat a szolgáltatásról. Természetesen nem arról van szó, hogy a keresőóriás túlvilági ügyfélszolgálatot épített volna ki (hiszen nyilvánvalóan ez még evilágon is alig sikerül neki), hanem egy automatikus törlési mechanizmusról, amely akkor lép életbe, ha egy előre meghatározott ideig semmilyen aktivitást sem észlel a cég az általunk létrehozott fiókokon.

Az "Inactive Account Manager"-ben mostantól a Google felhasználói kiválaszthatják, hogy mi történjen a fiókukban tárolt képekkel, dokumentumokkal és egyéb adatokkal haláluk után - vagy akkor, ha más okból kifolyólag egy jó ideig nem lépnek be az adott azonosítóval. Előírhatják a keresőóriásnak, hogy az töröljön minden hozzájuk kapcsolható adatot - de ha akarják, meg is kérhetik arra, hogy előbbi próbálja meg a fiókjukban tárolt állományokat megosztani még hátramaradt hozzátartozóikkal.
A fióktulajdonosok választása alapján 3, 6, 9 vagy 12 hónapnyi inaktivitás után életbe lépő speciális procedúra részeként a Google először magát a fióktulajdonost próbálja meg értesíteni a szóban forgó határidő közeledtéről, az utóbbi által megadott alternatív elérhetőségeken. Ezen a ponton a tulajdonos megállíthatja a procedúra folytatását, ha esetleg csak elfelejtkezett az adott fiókról. Ugyanakkor ha ezt nem teszi meg - mert például nincs már az élők sorában -, az általa opcionálisan meghatározott további fiókok értesítésével próbálkozik tovább a cég, abban a reményben, hogy ott majd akad valaki, aki tudja mit kell az adott fiókkal kezdeni.

Ezen értesítési listára tipikusan közeli hozzátartozókat, esetleg a hagyatékot kezelő közeli barátot vagy ügyvédet érdemes felvinni, akik egy olyan emailt kapnak majd a keresőóriástól, amelynek segítségével lehetőségük adódik a jelek szerint ekkora gazdátlanul maradt fiók adataihoz történő hozzáférésre és azok elmentésére - ezáltal megmentve az esetleg még értékes információkat a végleges elveszéstől és a digitális enyészettől. A fióktulajdonos ugyanakkor meghatározhatja azt is, hogy a megadott határidő lejárta után a Google ne értesítsen senkit, hanem inkább törölje fiókját és minden abban tárolt adatot is, ezáltal végérvényesen elérhetetlenné téve azt bárki számára.

A cikk bővebben itt olvasható.

Forrás: pcforum.hu

\"\"

 

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! -Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc fetételeinek megfelelően felhasználható.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.webidomar.hu.