Jelenlegi hely

internet

Internet és biztonság előadási anyag

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete a tudatosabb internethasználatért folytatott felvilágosító tevékenysége keretében elkészített egy előadási anyagot Internet és Biztonság címmel.

\"\"

Szűrt internet a diákoknak

Szeptember 1-től az összes magyarországi köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internethasználók ne találkozzanak olyan internetes tartalommal, ami "káros lehet lelki és értelmi fejlődésükre nézve". A rendelkezés több mint hatezer intézményt érint.

\"\"

TOR - sötét világ

Az általunk használt és a nagy keresők által rendszeresen szűrt interneten kívül létezik egy "másik világ" is, amely egyes becslések szerint, akár több százszor is nagyobb lehet. Ez az úgynevezett Deepweb, vagy Darknet, ahol a kábítószer- és fegyvercsempészek nyíltan kereskednek, a pedofilok cserélgetik videóikat, illetve az elrabolt vagy megvásárolt gyerekeket. Fogadhatunk bérgyilkost vagy hackert, vásárolhatunk fegyvereket, robbanószereket, drogot, de akár rabszolgát is. Röviden, itt minden megtalálható, megrendelhető és megvehető. Darknet működése három dolgon alapszik.

\"\"

Sokan tartanak a netes bankolás veszélyeitől

A felhasználók közel harmada nem érzi biztonságosnak az elektronikus fizetést és az online bankolást,
A webshopok, valamint az e-fizetési és banki rendszerek megkönnyítik a mindennapokat, hiszen egy kattintással fizethetjük be a számláinkat és indíthatunk pénzügyi tranzakciókat, mindezt sorban állás és időveszteség nélkül. A széles körben elterjedt okostelefonok és tabletek pedig még tovább szélesítik a lehetőségek körét.

\"\"

Megújul a Sulinet

Országosan 5000 iskolába kerülnek új eszközök jövő év végéig, bővítik a gerinchálózati kapacitást és az eddig szélessáv nélkül maradt iskolák helyzete is javul. Modernizálódik a webes háttér, lehetőség lesz élő videóadásokra is.

\"\"

Hogyan kerüljük el, hogy a gépünk tele legyen szeméttel?

A kevésbé tapasztalt vagy óvatos felhasználókra rengeteg veszély leselkedik. Ezeknek egy részétől még a legjobb végpontvédelmi rendszerek sem képesek megmenteni minket, ezért érdemes egy kitekintést tenni azokra a veszedelmes elemekre, amelyekre jobb, ha figyelünk a letöltések során.

\"\"

Hogyan védekezhetünk a Facebook új keresője ellen?

A legelső kérdése persze az, hogy egyáltalán akarunk-e védekezni ellene? Ez attól függ, hogy mire és hogyan használjuk a közösségi oldalt.

\"\"

Nem gyerekjáték a facebookozás

A 13 év alatti magyar gyermekek egynegyede jelen van a Facebookon annak ellenére, hogy a közösségépítő szabályai szerint nem lehetne ilyen fiatalon regisztrálni. Mindez családbiztonsági kérdéseket is felvet.

\"\"

Húszéves a világháló

Húsz évvel ezelőtt, 1993. április 30-án jelentette be a CERN, hogy a világháló (World Wide Web) mindenki számára szabadon hozzáférhető és ingyenes.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) két igazgatója, W. Hoogland és H. Weber által szignált nyilatkozat mérföldkövet jelentett az internet használatának a lehetőségében és forradalmasította az információcserét. Még ugyanebben az évben a webfelületen egy újabb, immár vizuális paradigmaváltás is lezajlott, a Mosaic böngésző létrehozásával a képek megjelenítése is lehetővé vált.

\"\"

Oldalak

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! -Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc fetételeinek megfelelően felhasználható.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.webidomar.hu.