Jelenlegi hely

információ

Illetéktelen mail használatért közmunka

Közmunkára ítéltek egy magyar netezőt, mert jogosulatlanul lépett be családtagja e-mail fiókjába. Hasonló húzásért akár egy év börtön is kiszabható még akkor is, ha az áldozat maga ragasztja a monitorra jelszavát. Életveszély elhárítása céljából viszont a magyar jog is megengedi az internetes fiókok jogtalan használatát, de a munkatársak nevében való vicces üzenetek kiküldését már bünteti.

\"\"

Magyarország versenyképes az információbiztonság terén

Biztonságos informatikai rendszer nincs, a világ összes rendszere feltörhető, ez csak idő kérdése, ezért az adatvédelemnek lépést kell tartani a fejlesztésekkel - hangsúlyozza a Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) elnöke, aki interjújában arról is beszélt, hogy az információbiztonság területén ma Magyarországon olyan versenyképes tudás van, amellyel Európában élen járhat.

\"\"

Hat kockázati tényező, mely befolyásolja online környezetünket

\"\"
1. Alapvető ismeretek hiánya
Hívhatjuk elsődleges kockázati tényezőnek az alapvető ismeretek hiányát, hiszen ma már bárki számítógép elé ülhet és internetezhet mindenféle előtanulmány, felkészülés, tudás nélkül. Ez olyan, mintha úgy vezetnénk autót, hogy nem ismerjük a KRESZ-t, sem az autó paramétereit. Ez az ismeret hiány nem csak a fiatalokat érinti, hanem minden felhasználót, gyakran még a számítógépes szakembereket is.
2. Felelőtlenség, meggondolatlanság

A megosztott információk kockázatai

\"\"

A személyes információk megosztása a rossz személyekkel az egyik legnagyobb biztonsági kockázat az interneten.

Azonban, ne felejtsük el, ezek a személyes adatok nem csak az internet segítségével kerülhetnek rossz kezekbe, hanem a mindennapi életünk során is, pl. vásárlással, társalgással, recept beváltással, hirdetés feladással, stb.
Amikor az interneten, elsősorban közösségi oldalakon, blogokon, fórumokon osztunk meg információkat magunkról, akkor nem árt, ha tisztában vagyunk a kockázati tényezőkkel. Nézzünk ezekből néhányat:

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! -Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc fetételeinek megfelelően felhasználható.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.webidomar.hu.